Het maximaal gelovigen dat de liturgie meevieren,
staat vermeld achter de naam van de kerk.
Meldt u aan bij onderstaande contactpersonen:

H. Antonius Abtkerk Wijchen [100 personen] : Contactraad, (06) 82242153, abtwijchen@detwaalfapostelen.nl
Emmanuelkerk Wijchen [45 personen] : Tiny Poos, (06) 50265160, tinipoos@upcmail.nl
H. Paschaliskerk Woezik [55 personen] : Marijke de Groot, (06) 30653053, paschalis@detwaalfapostelen.nl
H. Jozefkerk Alverna [50 personen] : Anny Rosmalen, (06) 29277272, annyrosmalen80@gmail.com
H. Joh. de Doperkerk Balgoij [52 personen] : Marianne v/d Boogaard, (024) 6453933, nw.vanden.boogaard@kpnmail.nl
H. Antonius Abtkerk Nederasselt [46 personen] : Liza Matijssen, (024) 6221596, matyssen.geerts@kabelfoon.nl
H. Antonius Abtkerk Overasselt [55 personen] : Tien Theunissen, (06) 13039363, tien-nelly.theunissen@planet.nl
H. Georgiuskerk Heumen [30 personen] : Hetty Martens-Poelen (06) 23523965, hettypoelen@hotmail.com
Oude Sint-Victorkerk Batenburg [30 personen] : Bert van Boxtel, (0487) 540806, bertenrietvanboxtel@gmail.com
H. Annakerk Bergharen [55 personen] : Thé Pekel, (0487) 531651, thepekel@planet.nl
H. Judocuskerk Hernen [48 personen] : Marijke Reijnen, (0487) 531470, h.judocus@detwaalfapostelen.nl
H. Damianuskerk Niftrik [48 personen] : Jan Derks, (06) 53164226, jderksniftrik@hotmail.com

Mocht u zich niet vooraf willen aanmelden, dan is er altijd de mogelijkheid om naar de kerk te komen en, indien er ruimte is, uzelf daar te registreren.

Verder verzoeken we u bij het verplaatsen in de kerk (binnengaan en verlaten van de kerk, alsmede ter communie) zo mogelijk een mondkapje te dragen.


Terugblik op De Passion Wijchen

Op vrijdag 2 april 2021 is de aangepaste Passion Wijchen afgesloten. De afsluitende viering is nog steeds via internet te bekijken:

 

https://www.youtube.com/watch?v=K36XKXHwn_o&t=2m20s

De teksten van de openingsbijeenkomst op 18 maart en de slotbijeenkomst op 2 april zijn hieronder terug te lezen:


Opening Passion 2021                                       Donderdag 18-3-2021, Wijchen

Muziek: Ik zal er zijn voor jou

Pastor Lara van der Zee: Welkom.

Welkom bij de opening van deze bijzonder Passion. Welkom aan u die meekijkt via de livestream, welkom burgemeester van Wijchen, mevr van Beek. Welkom aan ds. Dick Sonneveld van de protestantse gemeente Rivierenland Oost en mijn naam is Lara van der Zee, pastoraal werkster van parochie De Twaalf Apostelen.

We zijn hier bij de opening van de Passion. Normaal is er elk jaar op de donderdagavond voor Pasen een uitzending op tv, opgenomen in een stad in Nederland, waarbij het lijdensverhaal van Jezus wordt verteld met eigentijdse muziek en waar mensen zich bij aan kunnen sluiten door mee te lopen met het kruis dat door de stad trekt.

Hier in Wijchen doen we daar al een paar jaar aan mee door die avond ook met een groot kruis door het centrum te trekken en dan gezamenlijk op een groot scherm naar de uitzending te kijken.

Door corona is alles anders. Dat geldt ook voor de Passion.

Maar wat niet anders is, is dat er mensen zijn die lijden, die verdriet hebben en troost zoeken.

Voor al die mensen hebben we deze plek hier ingericht. Het kruis trekt dit jaar niet rond, maar ligt hier in de tuin naast de Antonius Abtkerk. Je bent hier welkom om een kaarsje aan te komen steken, bloemen neer te leggen en jouw gedachten of gebeden onder woorden te brengen.

Je kunt een kaarsje aansteken voor geliefden die in het afgelopen jaar zijn overleden. We denken daarbij natuurlijk vooral aan de slachtoffers van corona. Maar laten we ook niet hen vergeten die op zo veel andere manieren te lijden hebben onder corona: ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid, die geen bezoek kunnen ontvangen, iedereen, jong en oud, die zich eenzaam voelt omdat activiteiten niet door kunnen gaan, mensen die hun werk of hun bedrijf zijn kwijtgeraakt, gezinnen die onder druk zijn komen te staan of gewoon dat je bang bent om wat er om ons heen gebeurt.

Het kruis is een teken van verdriet en pijn. Het herinnert aan het lijden van Jezus. Maar het verhaal van Jezus was niet afgelopen met het kruis. Na Goede Vrijdag komt Pasen. Na de diepste duisternis komt er toch nog licht. We hopen dat deze plek ook voor u, voor jullie, een plek van gedenken, maar ook een plek van licht en hoop wordt. Dat we mogen ervaren dat Gods licht er voor ons is en dat de kracht krijgen om een licht voor elkaar te zijn.

Muziek: Geef nu je angst

Burgemeester Marijke van Beek

Vandaag staan we met elkaar stil bij Pasen, het feest van de hoop, de verbinding tussen de dood en het leven. Waarbij het leven uiteindelijk sterker blijkt te zijn dan de dood. Na de zwartste nacht, na peilloos verdriet en diepe rouw, gloort er weer licht aan de horizon.

Dit jaar is alles anders. Dus geen Passion zoals we die gewend zijn van voorgaande jaren. Dat is door corona helaas niet mogelijk. Wie had dat een jaar geleden kunnen denken? Wie had toen kunnen vermoeden wat ons te wachten stond. 2020 is voor veel mensen een moeilijk jaar geweest met rouw, verlies en verdriet.

Want wat is het hard om een geliefde, een familielid, vriend of vriendin aan corona te verliezen. Of zelf ziek te worden en nog steeds niet de oude te zijn. Hard is het ook voor onze middenstand. Want of je nu horecaondernemer bent of winkelier, het is verschrikkelijk om je eigen onderneming kapot te zien gaan.

Ik denk ook aan alle kinderen. Eerst is het misschien leuk om niet naar school te hoeven. Maar de lol is er snel vanaf. Thuis zitten, niet naar voetbal, muziekles of ballet kunnen. Dat is best moeilijk. Dat geldt ook voor de wat oudere jeugd. Er onbekommerd op uit trekken, de wereld ontdekken, nieuwe mensen ontmoeten, verliefd worden; allemaal zaken die bij deze fase in je leven horen, maar die nu heel beperkt mogelijk zijn.

Ook denk ik aan alle ouders! Opeens zit je thuis met het hele gezin. Gedwongen worden thuis te werken, je fulltime baan te combineren met thuisonderwijs en al die andere zaken die spelen in je gezin. Geen sinecure om dat voor elkaar te krijgen. En wat te denken van ouderen die bang zijn om ziek te worden. Vaders, moeders, opa’s en oma’s die in een verpleeghuis zitten en daar geen bezoek mogen ontvangen, die vereenzamen. Terwijl je nu juist maar een ding wilt doen: ze een knuffel geven, hun hand vasthouden, er voor ze zijn.

Hoe ongelooflijk verdrietig moet het zijn geweest, afscheid te nemen van een dierbare, terwijl er, vanwege de Coronamaatregelen,  nauwelijks ruimte voor was  om dat op een wijze te doen zoals we ons dat gewenst hadden.

Wijchen werd vorig jaar niet alleen getroffen door Corona, maar helaas werden we op harde wijze geconfronteerd met zinloos geweld. Ik heb het nu over het trieste incident waarbij Sebastiaan Theloosen helaas het leven verloor. Onze samenleving schudde op zijn grondvesten, we waren geschokt, verbijsterd, in het hart geraakt, verslagen. Wie had kunnen denken dat dit hier kon gebeuren.

Vrijwel meteen na het incident ontstond in de wijk een herdenkingsplek waar familie, vrienden en buurtgenoten bij elkaar kwamen om het verdriet en de verslagenheid met elkaar te delen en steun te betuigen aan de nabestaanden van Sebastiaan. Er kwam een kunstwerk in de tunnel, er werd een inzamelingsactie opgezet, en familie en vrienden organiseerden een indrukwekkende stille tocht. Ik was ontroerd door de onderlinge verbondenheid en trots op de kracht van de Wijchense gemeenschap.

Ik heb afgelopen jaar gezien wat corona en het trieste incident met Sebastiaan in onze samenleving hebben losgemaakt aan daadkracht, creativiteit en medemenselijkheid. Dat is hartverwarmend. Het zijn die eigenschappen die we heel hard nodig hebben. Het is belangrijk dat we oog houden voor mensen die het zwaar hebben. Voor mensen die verdrietig zijn. Voor mensen die alleen zijn. Aandacht voor elkaar helpt ons door deze moeilijke periode heen te komen. Dat we erdoorheen komen, staat voor mij vast.

Ook door de vaccinatiecampagne die nu in volle gang is. Er komt een moment dat we corona achter ons laten. Dat ons leven weer gewoon wordt, met heel weinig of geen beperkingen. Met onze daadkracht, creativiteit, betrokkenheid en het vaccin wordt 2021 een jaar van hoop en van licht aan het einde van de tunnel. Blijf elkaar helpen. Blijf er met elkaar het beste van maken. Met elkaar. En voor elkaar.

We gaan zo luisteren naar muziek die ik heb uitgekozen. Muziek verbindt, muziek ontroert, muziek geeft kracht, muziek geeft hoop en vertrouwen, laten we in er stilte luisteren en er in vinden  wat we nodig hebben...

1e kaars aansteken

Muziek: Laat me niet alleen

Ds. Dick Sonneveld: een persoonlijk verhaal over Covid-slachtoffers

Ze was buiten adem, maar wilde me nog wel iets zeggen. Dominee, ondanks alles: de liefde in deze wereld zal overwinnen. En als ik er niet meer ben, dan moet u dat vertellen aan de mensen. Dat zelfs corona die liefde er niet onder kan krijgen.

Daar zat ik als een maanmannetje ingepakt. Mondmasker op en achter mijn ogen welde een traan. Hoe bijzonder dat iemand dat in deze situatie kan zeggen.

Ze overleefde het.

Later, na alles zei ze: Kaarsen moeten we aansteken. Liederen zingen tegen alles in. Ze zei: Deze wereld wordt helemaal bepaald door deze pandemie. Maar ten diepste draait het daar niet om. Het draait erom hoe we mensen met elkaar omgaan. Of we vast blijven houden aan de zachte krachten in ons. Het kan ook anders, het kan gebeuren dat je in verzet komt tegen alles, maar weet je… dat maakt het allemaal alleen maar moeilijk.

Ja ik had mij, toen u bij mij was kunnen verzetten tegen de ziekte, kunnen schreeuwen al hoewel dat toen niet ging, maar er overkwam mij wat anders. Ik werd gebracht bij de kern van alles... dat als je aan de liefde vasthoudt… dat nooit kan vergaan zelfs niet als je in de diepte van alles bent.

Ik keek haar aan. Weet je zei ik: dat is nu precies het verhaal wat die Jezus van Nazareth zoveel jaar geleden kwam vertellen.

Dat je door ALLES HEEN KAN VASTHOUDEN AAN DE LIEFDE IN HET LEVEN IN ALLE KONKREETHEID.

Hij ging om, in liefde, met al die mensen die tegen de vlakte gingen. Hij is het die in onze tijd mensen ziet die mensen moesten verliezen.

Door Corona, door zinloos geweld. Laat je niet door die pijn en die woede die misschien wel komt meenemen. Maar blijf in de liefde voor die ander.

Zo ging hij zijn weg, die Jezus van Nazareth, zelfs toen de haat van mensen naar hem toekwam, toen ze schreeuwden kruisig hem, bleef hij staan en hij keek naar de mensen en hij zei: Alleen liefde kan deze wereld redden.

Deze plek moet zo´n plek van liefde worden… waar we aan elkaar laten zien dat niet de hardheid de concurrentie het wie is de beste telt.. maar waar de zachte kracht van de liefde komt en je influistert…” Als je in mijn liefde blijft.. dan zal je de wereld redden”.

Je was daar dichtbij. Ik keek de vrouw die tegen over mij zat aan.

Ik kan je alleen zeggen, zei ze, dat de liefde altijd het leven wint. Het zal er altijd uit opstaan. Als het donker is steek dan een licht aan van de liefde. Ze draait zich om en geeft me een klein waxine lichtje… Licht, Liefde dat overwint altijd.

Dat zal ik de mensen vertellen zei ik. En ik zal proberen jouw licht aan te steken maar dan voor de hele wereld.

Nu daar sta ik dan.. met een lichtje in mijn handen dat al gebrand heeft…

En ik steek het aan.. omdat ik geloof dat ”als alles duister is, het Licht van de liefde het kan overwinnen!”

2e kaars aansteken

Muziek: Als alles duister is


Gedicht

Al schijnt de zon voor iedereen,

toch grijpt het donker om zich heen,

klagen er mensen steen en been:

waar is toch licht te vinden?

Wat zou het geweldig zijn

als ik hoog in hun doodswoestijn

een lichtende stip zou zijn

en zij zich weer hervinden.

 

Gebed

Voor mensen kan het verschrikkelijk donker zijn,

eindeloos donker.

En toch, God, mag ik van alles wat Jezus overkomen is,

ook aan diepe duisternis,

aflezen dat licht voor mensen het laatste woord heeft.

Ik bid U dat ik samen met anderen

voor mensen in het donker

een lichtpuntje mag zijn.

(Uit: Zaadjes. Op weg naar Pasen 2021, Bas Rentmeester en Huub Schumacher, Berne Media 2021)

 

3e kaars aansteken

stilte

Dick: afsluiting

De komende 14 dagen zal dit kruis hier liggen.

Iedereen die iets te maken heeft gehad met Covid 19 en iedereen die de afgelopen tijd veel moeite heeft ervaren doordat je zomaar iemand moest verliezen, is van harte uitgenodigd om hier zijn of haar solidariteit te tonen

Ik hoop dat er hier heel veel bloemen rondom het kruis zullen komen te liggen. Ik nodig Wijchen Gelderland Nederland uit, om van deze passieplek een plek te maken waarin duidelijk wordt dat wij een land zijn van solidariteit. Een land waarin we compassie hebben met allen die zoveel moeite hebben gehad in deze afgelopen tijd en nog.

Leg je teksten neer, die jij wilde schrijven. Omarm de liefde, die in je is.. om een ander geluid te laten horen dan haat complot- denken, dan mijn vrijheid wordt me ontnomen.

Een plek van het Nederland wat groot geworden is vanuit de compassie met mensen die het moeilijk hadden.

Ik nodig daarnaast politici uit om hier zonder publiciteit te komen. Werkelijk compassie te tonen. Even de cijfers de cijfers te laten en werkelijk te laten zien waar het om draait: Een hart voor wie stierf een hart voor wie iemand verloor. Ik vraag het land om hier naartoe te komen en te laten zien, dat we weet hebben van al duizenden doden die in Nederland vielen, die meer dan 4 miljoen doden in deze wereld. Weet je hoeveel dat er zijn.

En al die families en al die mensen die nog jaren last hebben.

Laten we bloemen leggen voor al die mensen teksten schrijven, zodat we over 14 dagen hier weer zijn en uw teksten kunnen voorlezen. De namen kunnen noemen van allen die er niet meer zijn.

Zodat de liefde overwint.

Hoe droom ik van vrijdag 2 april… goede vrijdag..

Waarop we de hoop en het verlangen op een nieuwe wereld kunnen schetsen door jullie verhalen te vertellen.

En te laten zien… we gaan al die mensen die vielen niet vergeten] n, ook al die slachtoffers die vielen omdat er haast was ontregeling was..

 

Zoals die vrouw die mij vertelde: Liefde overwint alles… ik vraag jullie laten we de liefde hier aan elkaar laten zien.

U bent bij dit kruis,.. teken van overwinning op de dood,… uitgenodigd. Er is altijd weer een schouder waarop je kan steunen. Solidariteit betekent dat we die schouder aan elkaar laten zien.

Een kwetsbare schouder. Misschien wel een die lijkt op die schouder van 200 jaar geleden.

Die mens die zei: Je mag op mij leunen.. zelfs als het moeilijk wordt! Ik weet wat je meemaakt.

Uiteindelijk zal Licht overwinnen….

Kijk maar..

 

Muziek: Schouder- Tommie Christiaans

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Afsluiting Passion 2021                                     Goede Vrijdag, 2-4-2021, Wijchen

Muziek: Ik ben er voor jou

Pastor Lara van der Zee: een impressie

Twee weken lang heeft hier een kruis gelegen. Het kruis dat symbool staat voor het lijden van ons allemaal, het kruis dat symbool staat voor het lijden dat Jezus op zich heeft genomen voor ons.

‘Ik ben bij jou’ was het thema van de Passion dit jaar, gisteren op tv uitgezonden, twee weken lang hier beleefd. ‘Ik ben bij jou’ ook al moeten we afstand houden. Ook al kunnen we niet bij elkaar op bezoek. Ook al heeft de dood ons van elkaar gescheiden.

Twee weken lang heeft dit kruis, deze tent, de kaarsjes ons geholpen om uiting te geven aan deze verbondenheid ondanks alles. Vandaag sluiten we deze periode af. Vandaag is het Goede Vrijdag. We herdenken vandaag de kruisdood van Jezus. In Jezus is God ons nabij gekomen en heeft niet alleen het leven, maar ook de dood met ons gedeeld. Krachtiger dan zo kan God niet zeggen: ‘Ik ben bij jou’.

We sluiten vandaag deze aangepaste Passion af. De afsluiting van de Passion betekent dat we terugkijken naar de afgelopen twee weken. Dominee Dick Sonneveld zal straks enkele berichten voorlezen die hier zijn achterlaten. We zullen ook de namen voorlezen die zijn opgeschreven. Omdat zij nooit vergeten zullen worden. Niet door ons, niet door God. ‘Ik ben jou’, bij je vreugde én je verdriet. De kaarsjes die hier zijn aangestoken laten dat zien.

Maar de afsluiting van de Passion betekent ook dat we doorgaan. Het verhaal van Jezus is niet afgelopen op Goede Vrijdag. Op dat moment dachten velen dat wel. Vooral degenen die van hem hielden voelden het onbeschrijfelijke verdriet als je weet, denkt, dat je voorgoed afscheid van iemand hebt moeten nemen. Maar het afscheid van Jezus was niet voorgoed. Zondag mogen we hier terugkomen. Hier of in uw eigen kerk, of door het thuis te vieren. Zondag vieren we Pasen. Na het diepste verdriet, komt de grootste vreugde. De dood heeft niet het laatste woord. We mogen léven. De lichtjes van de gedachteniskaarsjes worden een vreugdevuur. ‘Ik ben bij jou’.

Muziek: Ik ben maar een mens

Ds. Dick Sonneveld: Enkele teksten hier achtergelaten

Zoals Lara al vertelde zijn er velen hier langs gekomen om hun teksten achter te laten. Ik lees jullie een aantal van die teksten. Teksten die iets vertellen van het verdriet, maar ook van een nieuw begin. De dood is niet het einde vertellen die teksten.

Dat er Licht mag komen met Pasen. Dwars door de dood heen! Voor iedereen op aarde. Want Jezus is opgestaan vanwege alles wat verkeerd gaat op deze aarde. Om mensen toch aan het Licht te brengen. Blijf dus hoop houden. Want Liefde, respect en geduld zullen uiteindelijk winnen op de donkere krachten. Hij, Jezus van Nazareth gaat ons voor op de weg van de bevrijding. Deze tijd is een tijd waarin alles wat we nog wel hebben zich uitvergroot. Hoe bijzonder is dat. Liefde voor elkaar, zorg voor elkaar. Dat iedereen op aarde van die liefde mag leven.

Dat een mooiere wereld dichterbij mag komen, voor mensen en dieren, waarin respect en waardigheid , vrede de grondslag zullen zijn. Met Liefde en Licht mogen we onze medemens verblijden. Dan zullen we beseffen dat we allen met elkaar verbonden zijn en dat niemand alleen is. Laat Jezus dat niet zien? Is hij zo niet het Licht der wereld! Dat na deze goede week dat Licht mag komen en mag wonen te midden van ons allen.

Dat we er iets van mogen zien in de onderlinge liefde die, zo mag ik hopen, altijd zal blijven bestaan. Licht in deze donkere wereld. Licht wat straalt op de paasmorgen. Jezus Messias opgestaan . Nooit meer alleen. Wij mensen. Hij naar de vader gegaan om dan opnieuw af te dalen en bij ons te zijn. Verdriet zal voorbijgaan en de pijn. Halleluja.

(Enkele teksten die hier zijn achtergelaten)

Wat is het toch mooi dat we ook mogen danken voor alles wat er wel is.

Dit berichtje voor alle opa’s en oma’s in deze wereld die na een jaar van stilte zo geliefd zijn.

Lieve opa en oma, ik houd zo veel van jullie elke dag steeds meer en meer. Soms wil ik gewoon als ik verdrietig ben je met wijde armen omarmen, maar dan bedenk ik me weer: O ja je bent er niet meer. Ik wil je zo graag zien en knuffelen. Nou ja hopelijk komt die droom uit. Ps Ik houd super veel van jullie.

Iemand anders schreef: Wat is het fijn om hier op deze plek even te kunnen stilstaan bij de problemen van deze tijd, Velen hebben naasten verloren of kampen nog met de nasleep van Covid. Ook hier zal vast een oplossing voor gevonden worden. Maar laten we vooral proberen die oplossing op menselijke wijze bij allen brengen. Dan zal dit ons aan elkaar verbinden. Het zal hen die Covid getroffen zijn extra sterken.


Je zat vast, gevangen in je cocon,

je kon lange tijd geen kant op.

Beperkingen hielden je ingesponnen.

 

Wij waren allemaal een tijd gebonden,

beperkt, opgesloten, stilgezet.

 

Hebben we stil gestaan of hebben we ontwikkeld.

Zijn we andere mensen geworden?

Gaan we anders verder in onze samenleving?

Verder gedacht dan onze eigen beperking.

Omgevormd tot nieuwe mensen.

Meer oog gekregen voor wat kwetsbaar is,

mens en dier en schepping.

 

Je zat vast, gevangen in je cocon.

De tijd stond stil, van buiten niets te zien,

maar van binnen werd je omgevormd,

meer en meer jezelf,

jezelf, maar dan anders.

 

En nu ben je een ander mens

kwetsbaar en kleurrijk.

Je wordt op handen gedragen, vrijgelaten.

 

Pasen is de moed uit je cocon te breken.

De moed om kwetsbaar te zijn.

De moed om anders jezelf te zijn.

 

Opgestaan uit het graf van beperking

wordt je vrijgelaten

Kwetsbaar, veelkleurig sla je je vleugels uit.

 

Wees niet bang, je wordt gedragen.


Lezen van de namen

Lara en ik zullen nu de namen lezen van allen die hier opgeschreven zijn bij het kruis.

Herinner u de namen als u zult komen in uw Koninkrijk en wees met allen begaan aan allen aan wie wij vandaag denken:

Opa Macclean

Bob Jansse uit den Bosch

Cor

Marijke en Theo

Ine, Christa en Tygo

Willy Bruins

Oma Croes

Opa Johan en Oma Marianne

Opa Theo

Opa en oma in Japan

Bewoners van de weegbree

Bewoners van de meander

Danoi

Moeders van Kees en Eugenie

Oma Annie

De Vader van Sjoes

Noa, het dochtertje van Sjira

Voor alle vaders en moeders die gestorven zijn

Voor Job

Voor Jos, die in ons hart is!

Voor zus Lieke

De pa en oma van Arlette.

Van wie ze zoveel houdt

Voor een klein zoon


Muziek: Als alles duister is

Pastor Lara van der Zee: evangelie Goede Vrijdag

Muziek: Geef mij nu je angst

Dick: afsluiting

Het is de zo bijzondere weg die Jezus zolang geleden in deze uren maakte. Zijn laatste dag. Gekruisigd om de liefde. Liefde die hij altijd weer de boventoon liet voeren. Nee een lieverdje was hij niet. Juist door die weg zo te gaan, liet hij heel realistisch zien dat de weg van de liefde niet een eenvoudige weg is. Dat je soms voor die Liefde moet opkomen. Dat je op gaat staan als die weg van Liefde met de voeten getreden wordt. Als mensen uitgebuit worden. Ja dan kon Jezus uitvaren in naam van de liefde. In naam van de liefde kwam hij op voor de slachtoffers van de wereld. Voor de mensen die geen stem hadden. Hij verklaarde hen letterlijk de liefde en daarmee verhief hij zich tegen al die mensen die de kleinsten lieten vallen. Of die omwille van het systeem mensen uitrangeerden.

Jezus van Nazareth, de man van liefde die met zijn liefde het letterlijk opnam voor de mensen zonder stem . ja hoor geode tegen de toen bestaande overheid. Op zijn manier.

Deze door Licht en liefde te laten zien. Door in de donkerte licht te stralen.

Tegen alles in te zeggen maar God zal er voor gaan zorgen dat het allemaal goed komt!

Hij verbond mensen met elkaar. Een grote mensheid van solidariteit had hij voor ogen tegen al die mensen die mensen tegen elkaar uitspelen. En door letterlijk de dood te verslaan.

2 weken lang zij hier op deze plek mensen geweest.

Ze hebben lichten aangestoken tegen alle donkerte in.

Vandaag kan ik jullie zeggen:

Het komt goed, want er is er een ons allen voorgegaan.

Dwars door alles heen zal hij het licht laten schijnen in deze wereld.

Uiteindelijk zullen we allen elkaar weer omarmen en elkaar de liefde kunnen verklaren.

2021 wordt het jaar van de opstanding.

Vandaag open ik dat jaar.

 

Muziek: Schouders