Project missionair gezinspastoraat: pastor Lara van der Zee

We zijn verheugd dat de bisschop ons toestemming heeft gegeven om een start te maken met een driejarig project missionair gezinspastoraat. Dit project start met het opnieuw contact maken met gezinnen door naar hen zelf te luisteren en hun pastorale behoeften te inventariseren. In het kader van het project worden enkele bestaande activiteiten verder ontwikkeld, zoals bijvoorbeeld de Kinderkaravaan, en zullen nieuwe vormen van kerk-zijn ontwikkeld worden voor 30-50-jarigen. Het project sluit aan op het project van pastor Marieke. Dat was vooral gericht op kinderen en jongeren, terwijl het nieuwe project zich vooral richt op hun ouders. Het doel is om met gezinnen te ontdekken hoe we als kerk tegelijkertijd een open gemeenschap kunnen zijn en, passend bij onze tijd, vanuit de evangelische boodschap kunnen leven. Pastor Lara van der Zee zal vanaf 15 juli voor 20 uur per week voor onze parochie werken.

Pastor Lara van der Zee komt uit Landgraaf en woont met haar man en drie kinderen in Mook. Zij was eerder coördinator voor kinderen en jongeren in de Ontmoetingskerk in Dukenburg. Ook heeft zij in opdracht van de Protestantse Gemeente Nijmegen de pioniersplek Zin In Nijmegen (ZIN) opgericht. Dit is een initiatief voor dertigers en veertigers, die wel geïnteresseerd zijn in geloof en zingeving, maar niet (elke) zondag naar de kerk gaan. Wij zijn samen op zoek gegaan naar vormen, die deze leeftijdsgroep wel aanspreken. Want kerk zijn is niet iets alleen voor de zondagochtend doet. Maar je hebt wel elkaar nodig, je kunt het niet alleen en het is ook fijn dat je dan samen met leeftijdsgenoten op weg kunt gaan.

Kindregeling gemeente Wijchen

De Kindregeling biedt ouders in de gemeente Wijchen de mogelijkheid om aanspraak te maken op extra voorzieningen hun kinderen. U kunt hier meer informatie over krijgen in het dit filmpje.  

Mensen kunnen de Kindregeling ook direct aanvragen via deze link.

Betekenisvol ontmoeten is niet zomaar een loze kreet

"Betekenisvol ontmoeten, wat moet ik me daar bij voorstellen? Het overkwam me, zonder dat ik er erg in had. Niets vermoedend ging ik op reis met een groep vanuit de parochie. Ze hadden me al zo vaak gezegd dat een bedevaart echt iets voor mij zou zijn, maar ja, mijn oma deed dat vroeger en het was, in mijn beleving iets voor ouderen. Toch heb ik me over laten halen en ben meegegaan. Van gezicht kende ik een aantal medereizigers en sommigen zag ik wel eens in de kerk. De reis verliep voorspoedig en al gauw trokken we als groep met elkaar op. We bezochten mooie kerken, musea en hadden we prachtige vieringen. Maar het mooiste zag ik om me heen gebeuren. Enkele jongeren die mee waren, in het begin nog wat onwennig, hielpen waar er hulp nodig was, maar je zag ze ook gezellig zitten keuvelen op een terrasje met een wat oudere medereiziger. Ook in ons groepje groeide er een band van vertrouwen en was het na een paar dagen of we elkaar al jarenlang goed kenden. Saamhorigheid is denk ik wel het goede woord daarvoor, iets wat we thuis niet meer zo vaak ervaren. Wat ben ik blij dat ik ja gezegd heb en meegegaan ben. Betekenisvol ontmoeten heb ik in vele facetten ervaren, in gesprekken, in de contacten met medereisgenoten, een stukje verdieping van mijn geloof, maar ook met die mevrouw die me spontaan hielp toen ik bijna struikelde. We hebben daarna nog even staan praten en vorige week kreeg ik al een kaartje van haar.”

Een relaas als dit van Ineke over haar eerste pelgrimage horen we regelmatig. Op bedevaart gaan was iets voor mijn moeder of voor mijn oma, maar voor mij is het niks. VNB is jaren geleden begonnen met de term ‘betekenisvol ontmoeten’ hetgeen staat voor de contacten en de ontmoetingen die mensen ervaren tijdens een VNB-reis. Een moderne pelgrimage is nog steeds gebaseerd op het eeuwenoude principe van het bezoeken van een plaats waar je geloof verdiept kan worden. Lourdes of Fatima, maar ook Santiago de Compostela of het Putje van Heiloo kunnen zo’n plek zijn. Door samen met anderen naar deze plek te reizen, elkaar te helpen en met elkaar te praten ontstaat er veel meer dan een gewone reis. Het reisdoel is niet alleen belangrijk, het ernaartoe gaan en de ervaringen onderweg zijn net zo belangrijk. Veel reizigers zullen het beamen; samen op pad, samen bidden en samen praten en elkaar helpen maakt dat je een heel andere reiservaring beleeft dan een gewoon bezoekje aan een stad of streek.  
Wilt u weten wat er allemaal mogelijk is bij VNB, neem dan gerust contact met ons op via www.vnb.nl of bel met (073)6818111.

Namens VNB,

Ivonne van de Kar en Roosmarie Manders

Vertrek pastor Aloys van Velthoven

Van pastor Aloys van Velthoven was bekend dat hij per 1 maart, op verzoek van zijn congregatie, voor 50% van zijn tijd een benoeming heeft aanvaard als rector van de Sacramentskerk van het klooster Brakkenstein in Nijmegen. Vrijdag 14 juni werd echter bekend dat de bisschop de werkkracht van pastor Aloys wegens pastorale nood op korte termijn dringend ook elders nodig heeft.

Pastor Aloys is gevraagd per 1 juli 2019 voor 50% een benoeming te aanvaarden in de parochie H. Cosmas en Damianus te Groesbeek. Gevolg is dat pastor Aloys twee maanden eerder definitief zijn werkzaamheden voor onze parochie zal beëindigen dan voorzien. Wel zullen reeds geplande verplichtingen worden nagekomen door hem. We zien in pastor Aloys een gewaardeerde en vertrouwde pastorale kracht vertrekken en danken hem voor zijn betrokken inzet. De afscheidsviering voor pastor Aloys zal overigens zoals eerder afgesproken plaatsvinden op 25 augustus om 13.30 uur in de H. Antonius Abtkerk te Overasselt.

Ontmoetingsviering ZLTO Rijk van Nijmegen

Op zondag 7 juli 2019 om 10.30 uur vindt de jaarlijkse ontmoetingsviering van de ZLTO plaats op het terrein van rundveebedrijf “Ficary”, aan de Ficarystraat 6, 6641 KP te Beuningen (te bereiken via de Schoenaker).

Het thema is “Trots… Boerenverstand”, want hoe trots zijn boeren wel niet op het werk dat zij, dag-in, dag-uit, leveren?

Het Gemengd koor uit Alverna/Balgoij, onder leiding van Ilja van Luijk, verleent diens medewerking aan de ontmoetingsviering. Voorgangers zijn Ds. Henk Fonteyn en geestelijke adviseur Z.L.T.O. Jack Steeghs.

De collecte van deze viering zal geschonken worden aan “Vakantiefonds Perspectief”. Een vakantiefonds voor boeren en tuinders en hun gezinnen die te maken hebben met financiële problemen en jaarlijks ontvangen “de Zaaier” een aantal van deze gezinnen een bijdrage voor een vakantie of een dagje uit.

De voorbereiding is in handen van de plaatselijke Commissie “Landbouw en Samenleving”, per email te bereiken onder Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Intenties kunt u ter plaatse kenbaar maken.

Na afloop is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten, onder het genot van een kop soep, belegde broodjes, met een kopje koffie/thee of een glas limonade.

U bent van harte welkom!

Bestuur ZLTO Rijk van Nijmegen
Leden Commissie “Landbouw en Samenleving”