Eerste communie

Binnenkort starten we in de parochie De Twaalf Apostelen weer met de voorbereiding voor de eerste communie. Kinderen uit groep 4 worden van harte uitgenodigd om daaraan mee te doen. Als je als ouder je kind hebt laten dopen, geef je daarmee aan dat je je kind wilt laten opgroeien in geloof. Dat kun je niet alleen, dat doe je samen in de kerk. De kinderen kunnen zich zelf meestal niets meer herinneren van hun doop. Toch willen we hen laten weten dat ook zij bij de kerk horen. Dat zij een eigen plaats hebben binnen de kerk en dat Jezus bij hen is. Dat vieren we bij de Eerste Communie.

Vóór de viering van de Eerste Communie is er een voorbereidingstraject. De kinderen komen daarvoor een aantal middagen naar de kerk. We zullen dit jaar binnen de parochie De Twaalf Apostelen op vier locaties voorbereidingsmiddagen houden. Dit zijn leuke en gezellige middagen waarop de kinderen elkaar beter leren kennen en kunnen ontdekken wie Jezus is. We nodigen de ouders uit om deze ontdekkingstocht samen met hun kinderen te maken door te helpen bij de kindermiddagen, thuis met uw kind het werkboek te bekijken of samen naar de kindvriendelijke vieringen in de parochie te komen.

Aanmeldingen voor de Eerste Communie ontvangen we het liefst digitaal met het formulier dat u via school hebt ontvangen. Als u geen aanmeldformulier hebt ontvangen, kunt u dit opvragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Op woensdag 2 oktober om 20.00 uur is er een informatie-avond voor ouders van communicanten in de Emmanuelkerk in Wijchen. Deze avond is bedoeld voor alle geloofsgemeenschappen van De Twaalf Apostelen. Op deze avond ontvangt u ook meer informatie over de plaats en tijdstippen van de kindermiddagen.

Uitnodiging informatieavond vormsel 2020

Op donderdag 10 oktober a.s. is er om 19.30 uur een informatieavond over het vormsel in het parochiecentrum van Overasselt voor alle ouders en kinderen uit groep 8 die wonen Heumen, Balgoij, Overasselt en Nederasselt.

Op maandag 21 oktober a.s. is er om 19.30 uur een informatieavond over het vormsel in het parochiecentrum van Wijchen voor alle ouders en kinderen uit groep 8 die wonen in Wijchen, Alverna, Bergharen, Hernen, Niftrik en Batenburg.

Kinderen die elders naar school kunnen gaan kunnen zich aansluiten bij de plaatselijke werkgroep.

Tijdens deze avond krijgt je informatie over het vormsel, de voorbereidende bijeenkomsten en natuurlijk de vormselviering.

Misschien twijfel je nog en wil je nog wat vragen stellen? Dat kan die avond!


We zien je graag op informatieavond, tot dan!

Werkgroep Vormsel

 

Eerste Alzheimer Café Wijchen en omstreken

Het eerste Alzheimer Café in de gemeente Wijchen vindt plaats op woensdag 18 september 2019.  Het thema van deze avond is: Is het vergeetachtigheid of dementie? Specialist in de ouderengeneeskunde prof. dr. Raymond Koopmans is gastspreker op deze avond.

Wees welkom bij 't Kompas aan de Passedwarsstraat 69 in Wijchen. Inloop vanaf 19:00 uur, start om 19:30 uur; afsluiting rond 21:00 uur. Toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

Wat is een Alzheimer Café?

De uitdrukking “Alzheimer Café” kent iedereen wel. In Nederland worden al op ruim 250 plekken Alzheimer Cafés georganiseerd en de laatste jaren neemt met de stijging van het aantal mensen met dementie ook de betekenis van het Alzheimer Café snel toe. Ook in onze gemeente is die behoefte gegroeid, onder mensen met dementie en vooral ook hun mantelzorgers. Een lokale initiatiefgroep met uiteenlopende sociale, medische, bestuurlijke en (mantel)zorgende achtergronden heeft gedurende 2019 met hulp van Alzheimer Nederland Regio Nijmegen de voorbereidingen getroffen voor een Alzheimer Café in de gemeente Wijchen.

Het Alzheimer Café biedt een veilige, laagdrempelige en gezellige omgeving voor mensen met dementie en hun familie, vrienden of buren, en biedt hen informatie en steun. Gasten worden uitgenodigd om vragen te stellen of om ervaringen te delen. Onder het publiek van het Alzheimer Café bevinden zich ook tal van lokale hulp- en dienstverleners; ook zij kunnen hun ervaringen of adviezen delen met de bezoekers.

Iedere avond heeft een centraal thema, zoals gedragsveranderingen; contact, beweging en muziekbeleving; juridische zaken of zorgmogelijkheden. Gastsprekers leiden ieder thema in. Dit kunnen bijvoorbeeld een huisarts, een specialist ouderengeneeskunde, een mantelzorger, een persoon met dementie zelf, of een zorgtrajectbegeleider zijn.

In de regio Nijmegen zijn al 5 Cafés actief: in Beuningen, Nijmegen en Heumen/Mook en Middelaar en sinds kort ook Berg en Dal en Nijmegen Dukenburg.

Vervoer naar 't Kompas?

Wanneer het niet lukt op eigen kracht kunt reizen, kun je gebruik maken van de vervoersdienst OpStap van MeerVoormekaar. De vrijwillige chauffeurs halen je thuis op en brengen je ook weer netjes terug. Tijdig reserveren is nodig! Meer informatie over de vervoersdienst OpStap vind je op www.meervoormekaar.nl/opstap.

Afscheid pastor Aloys van Velthoven

Per 1 juli 2019 is Aloys van Velthoven officieel vertrokken uit de parochie De twaalf Apostelen. Omdat het vertrek op een later tijdstip zou zijn was de afscheidsviering al gepland op zondag 25 augustus 2019. Dit hebben we uitgebreid gevierd met de parochianen van Balgoij, Nederasselt, Overasselt en Heumen. Ook de gildes van Heumen, Overasselt en Nederasselt waren uitgenodigd om aan dit afscheid deel te nemen. De viering vond plaats in de H.Antonius Abt kerk van Overasselt. Een werkgroep uit de vier geloofsgemeenschappen, waarin Pastor Aloys de eerst aanspreekbare pastor was hadden de viering voorbereid en de afscheidsreceptie.

Aloys was de voorganger en samen met zijn collega priesters, diaken en pastorale werkers deden zij gezamenlijk de viering. De lectoren kwamen uit Heumen en Balgoij en de misdienaars uit Nederasselt en Overasselt. Zo waren alle vier de geloofsgemeenschappen in deze viering vertegenwoordigd. Het samengestelde koor uit de 4 geloofsgemeenschappen o.l.v. Fred Weijers en Ilja van Luijk heeft de viering prachtig muzikaal verzorgd. De kerk van Overasselt was door een groep vrijwilligers samen met de kosters mooi versierd en van veel extra zitplaatsen voorzien. Alle voorzieningen waren getroffen en er heeft een mooie sfeervolle eucharistie plaats gevonden met enkele toespraken aan het einde door een parochiaan en Martin Claes. Daarna vertelde Aloys zijn ervaringen vanaf dat hij in 2001 stage kwam lopen in de Maaskant parochie, zijn weg naar zijn  priesterwijding in 2008 en sinds 2010 als pastor in de Parochie De Twaalf Apostelen samen met zijn collega teamgenoten. Het is een erg druk bezochte viering geweest.

Lees meer: Afscheid pastor Aloys van Velthoven

Project missionair gezinspastoraat: pastor Lara van der Zee

We zijn verheugd dat de bisschop ons toestemming heeft gegeven om een start te maken met een driejarig project missionair gezinspastoraat. Dit project start met het opnieuw contact maken met gezinnen door naar hen zelf te luisteren en hun pastorale behoeften te inventariseren. In het kader van het project worden enkele bestaande activiteiten verder ontwikkeld, zoals bijvoorbeeld de Kinderkaravaan, en zullen nieuwe vormen van kerk-zijn ontwikkeld worden voor 30-50-jarigen. Het project sluit aan op het project van pastor Marieke. Dat was vooral gericht op kinderen en jongeren, terwijl het nieuwe project zich vooral richt op hun ouders. Het doel is om met gezinnen te ontdekken hoe we als kerk tegelijkertijd een open gemeenschap kunnen zijn en, passend bij onze tijd, vanuit de evangelische boodschap kunnen leven. Pastor Lara van der Zee zal vanaf 15 juli voor 20 uur per week voor onze parochie werken.

Pastor Lara van der Zee komt uit Landgraaf en woont met haar man en drie kinderen in Mook. Zij was eerder coördinator voor kinderen en jongeren in de Ontmoetingskerk in Dukenburg. Ook heeft zij in opdracht van de Protestantse Gemeente Nijmegen de pioniersplek Zin In Nijmegen (ZIN) opgericht. Dit is een initiatief voor dertigers en veertigers, die wel geïnteresseerd zijn in geloof en zingeving, maar niet (elke) zondag naar de kerk gaan. Wij zijn samen op zoek gegaan naar vormen, die deze leeftijdsgroep wel aanspreken. Want kerk zijn is niet iets alleen voor de zondagochtend doet. Maar je hebt wel elkaar nodig, je kunt het niet alleen en het is ook fijn dat je dan samen met leeftijdsgenoten op weg kunt gaan.